Glutenfri julestjerne med orangesmag

Juleaften er lige om hjørnet, så nu er det for alvor tid til at sætte i gang med julehyggen. Denne glutenfri julestjerne er perfekt til præcis det.

Julestjernen er lavet med bl.a. mandelproteinmel for at få en anelse mere balance i næringsindholdet... Det er altid godt at snige lidt ekstra proteiner ind der, hvor det er muligt. Jeg bruger appelsinskal og saft i remoncen, så den får lidt ekstra julesmag.

Julestjernen kan være lidt svær at få til at stå HELT skarp (som med en almindelige glutenholdig dej)… Meeen jeg kan godt leve med resultatet, når nu smag og konsistens er i top – og maven har det godt med at spise den.

ingredienser

Dej:
1/2 pakke øko gær
60 g kokosfibermel
25 g loppefrøskaller
130 g fuldkornsrismel
70 g mandelproteinmel
også kaldet fedtreduceret mandelmel (kan erstattes af alm. mandelmel)
35 g kartoffelmel
3/4 tsk havsalt
1-2 tsk rørsukker

2 dl mælk (plantemælk kan også bruges)
40 gram smør OBS: ved brug af alm. mandelmel skal der kun bruges 25 gram smør (plantebaseret smør eller kokosolie kan også bruges)
2 æg str. m/l
3 dl vand

Remonce;
Saft og skal af én økologisk appelsin
120 g marcipan
60 g rørsukker
60 g smør
2 tsk kanel

Fremgangsmåde

Dej:
Lun mælk og smør i en gryde til smørret er smeltet. Rør mælk og smør sammen med vand og pisk til sidst æg i. Tilsæt melblandingen og rør godt i røremaskine med dejkrog i ca. 10 min. Lad dejen hæve i 1-2 timer i skålen på køkkenbordet.

Remonce:
Pisk alle ingredienser til remoncen godt sammen, til du har en jævn remonce. Del dejen i 4 lige store dele. Rul dem ud til 4 lige store cirkler – jeg bruger hænderne, som jeg løbende fugter med vand, til at trykke dejen ud. Det er nemmest at gøre det på et stykke bagepapir. Når jeg har en cirkel på ca. 24 cm i diameter, bruger jeg min springform til at trykke ned over dejen, så jeg får en helt rund cirkel, og fjerner herefter det overflødige dej. Del remoncen i 3 dele. Smør remonce på den første cirkel, vend herefter den næste cirkel ovenpå og træk bagepapiret forsigtigt af den. Smør igen remonce på og læg den tredje dejcirkel over, nøjagtigt som den forrige. Smør sidste lag remonce på og afslut med sidste dejcirkel (som udgør julestjernens top). Du har nu en kage på ca. 24 cm i diameter med 4 lag. Stil et lille glas i midten af den øverst cirkel og skær herefter skarpe snit igennem kagen fra glassets kant og ud af, så kagen bliver delt i 16 lige store dele (pånær den inderste del under glasset). Drej derefter stykkerne parvis modsat af hinanden.

Hvis det lyder svært, så prøv at kigge på videoen her, der viser princippet i, hvordan man laver stjernen; https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=XUQxeQmfPBA

Smør forsigtigt stjernen med sammenpisket æg.
Bag i ca. 20-25 minutter i en 220° varm ovn (over/undervarme) midt i ovnen.

Lad stjernen køle en smule af inden servering. Hvis den skal gemmes, er det en god idé at opbevare den på køl og lune den inden servering.

Måske er du også interesseret i