Hvis man så mener, at det måske er lige let nok, kan man jo lave lidt grovfritter i ovnen og servere til… som I kan se på billedet, jeg gjorde. Jeg ved godt, at vi skal skære ned på vores forbrug af (især) oksekød og jeg spiser det heller ikke så ofte, men når jeg gør, sørger jeg for at købe økologisk kød fra fritgående dyr. Både af hensyn til dyrevelfærd og smag.
Opskrift til 4 personer:
Burgere:
1 aubergine
500 g hakket oksekød
2 tomater
100 g gedeost
Lidt friske salatblade
Avocadodip:
2 avocado
toppen af et bundt forårsløg (den grønne del)
saften af 1 lime
2 spsk yoghurt naturel (laktosefri)
Salt og peber
Dressing:
1 dl yoghurt naturel eller cremefraiche
Saften fra 1/2 lime
2 tsk mayonnaise (hvis man bruger cremefraiche kan dette undlades)
en lille håndfuld frisk basilikum, finthakket
Salt og peber
Grovfritter:
kartofler, ca. 12 stk i mellemstørrelse
tørret oregano
koldpresset jomfruolivenolie
Skær auberginen i ca 1 cm tykke skiver. Fordel dem på et skærebræt og drys et godt lag salt ud over dem. Lad dem hvile i 20-30 minutter og skyl derefter saltet af og dup skiverne med lidt køkkenrulle. Bag dem i ovnen i 25-30 minutter ved 200 grader varmluft til de er gyldne. Bruger man grill kan tiden afkortes noget. Laver man tilgengæld grovfritter til retten, kan man passende lægge dem i ovnen sammen med auberginen. De vaskes og skæres i både, inden de vendes i lidt olivenolie og tørret oregano og fordeles på bagepladen.
Form kødet til bøffer og brun dem på begge sider på en pande med lidt smeltet smør. Skær gedeosten i skiver og fordel det på bøfferne. Sæt bøfferne ind i ovnen og lad dem stege færdig i ca. 10 minutter.
Skær tomaterne i skiver og skyl salaten godt. Jeg lagde tomatskiverne i ovnen i ca. 10 minutter, men de kan også sagtens bruges friske. Det er en smagssag.
Skræl avocadoerne og mos dem med en gaffel. Hak forårsløgene fint og bland i avocadoen sammen med de øvrige ingredienser.
Rør til sidst alle ingredienser til dressingen sammen.
Så skal burgerne samles! Start med at lægge en skive aubergine som bund (brug et par stykker, hvis det er de små skiver) og læg derefter salat, tomat, lidt dressing, bøf, avocadodip og slut af med endnu en skive aubergine. Servér med grovfritter og lidt ekstra dressing og avocadodip.