Græskar er en sund og næringsrig frugt, der på grund af et højt vandindhold indeholder få kalorier, men til gengæld indholder både en stor mængde fibre, beta-caroten, B- og C-vitamin, folat, calcium, kalium og magnesium. Så der er ingen grund til ikke, at spise masser af græskar nu og de næste måneder, hvor den er i sæson. Slet ikke når de også smager så dejligt.
Til 2 portioner/skåle grød (øg mængderne lidt, hvis det er den store sult, der gør sig gældende):
1 dl hele boghvedekerner
1 dl quinoaflager
6 dl vand (hvis du vil give grøden endnu mere smag, kan du erstatte vand med boullion/fond)
Havsalt & peber
50 g fintrevet parmesan (skal retten være 100% vegansk, kan du er erstatte med vegansk alternativ til parmesan)
Ca. 300 g hokkaido græskar, renset vægt
Ca. 1 spsk god olivenolie
revet muskatnød
Evt. græskarkerner som ristes et par minutter i lidt salt på en varm pande
Tænd ovnen på 210 grader varmluft. Start med at gøre græskarret klar ved at fjerne kerner og kød og skære skrællen af. Skær det herefter i tynde skiver (2-3 mm), vend skiverne i olien og fordel dem på et stykke bagepapir. Riv lidt muskatnød udover græskarskiverne og bag dem i ovnen i ca. 10 min. Slut evt. af med lidt grill, hvis du vil gøre græskarret ekstra sprødt.
Mens græskarskiverne bager i ovnen hældes boghvede, quinoa og vand i en gryde. Det bringes i kog og koger ca. 10 min eller til det er blevet til en letflydende grød. Boghvedekernerne må gerne have lidt bid, og konsistensen på grøden må gerne være lidt mere flydende, end man ønsker for slutresultatet. Til sidst tilsættes nemlig den fintrevne parmesan, som får grøden til at tykne. Smag til med havsalt og peber.
Servér grøden med græskarskiverne, de ristede græskarkerner og eventuelt lidt ekstra revet parmesan.