“Boller op og boller ned, boller i min mave, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade….” Nu er der ikke mange dage til børn og barnlige sjæle begynder at synge denne sang, så hvis ikke allerede fastelavnsbollerne er bagt, så er det med at komme i gang. -Og det tager lidt tid at bage dem selv, men de hjemmebagte lavet på gærdej er helt klart min favorit. Det har de altid været. Derfor har jeg også lavet en glutenfri udgave, som I kan finde opskriften på nedenfor. Den er forholdsvis nem at gå til, men det tager lige lidt tid at rulle dejen ud, lægge fyldet på og lukke dejen ordentligt sammen til fine fastelavnsboller. Så start i god tid. Når bollerne først er lavet kan de fryses eller opbevares i køleskabet og lunes i ovnen inden brug. Jeg fylder creme i mine fastelavnsboller og derudover lidt mørk chokolade eller marcipan, men det kan man jo gøre, som man synes.
Opskriften giver ca. 14 fastelavnsboller:
Dej:
125 g smør
150 g hirsemel
120 g fuldkornsrismel
2 spsk kokosfibermel
25 g gær
2½ dl mælk (kokosrismælk kan sagtens bruges)
2 spsk loppefrøskaller
1 æg
1 spsk rørsukker
¼ tsk salt
Cremefyld:
2½ dl mælk (kokosrismælk kan sagtens bruges)
1 æg
2 spsk rørsukker
1 tsk vanillesukker
1½ spsk maizena
Evt. lidt hakket chokolade og hakket/revet marcipan
Hak smørret i stykker sammen med hirsemel, rismel og kokosfibermel. Brug gerne fingrene indtil det bliver en smuldret masse. Varm mælken til den er lunken, og rør gæren ud i den. Rør loppefrøskallerne ud i mælken til det gelerer. Pisk ægget luftigt med rørsukker og salt. Bland til sidst mel-, mælk- og æggeblandingerne sammen og rør til dejen er samlet godt. Læg dejen i et stykke film og lad det hvile i køleskabet en halv times tid, mens du laver cremen.
Varm mælken. Pisk æg med sukker og tilsæt vanillesukker og maizena. Rør blandingen ensartet og hæld den kogende mælk i. Hæld det hele tilbage i gryden og varm op til kogepunktet. Når cremen begynder at tykne tages den af og afkøles.
Tag dejen ud af køleskabet og del den i 28 lige store klumper. Tryk dejstykkerne flade (ca. 5 mm tykke) og runde. Alternativt kan dejen rulles ud mellem to stykker bagepapir og skæres i 28 ens felter. Læg en klat creme på 14 af stykkerne og drys lidt chokolade eller marcipan udover. Læg herefter et af de resterende stykker dej på som låg og luk godt i siderne. Vend evt. fastelavnsbollerne på hovedet, når de lægges over på pladen, så folderne ligger ned mod pladen. Tænd ovnen på 225 grader (over/undervarme). Når ovnen er varm pensles bollerne med lidt mælk eller æg og bages i den nederste del af ovnen i 18-20 minutter. Hold øje med dem efter 12-15 minutter og sæt dem evt. op midt i ovnen, hvis de mangler lidt farve.
Server fastelavnsbollerne med lidt glasur.
Ingen kommentarer