Græskarlasagne - Vayuna
Menu
Aftensmad

Græskarlasagne

Graeskarlasagne1
I sidste uge fik jeg det fineste græskar af min søster, som kom direkte fra hendes have. Hun har simpelthen så grønne fingre og har en køkkenhave, der bugner af lækre og spændende ting. Det får jeg så ofte glæde af, når vi ses. Denne gang blev jeg overrasket med det fine græskar og har gået og tænkt lidt over, hvad det så skulle bruges til. Jeg kom frem til, at jeg ville prøve det i en lasagne, i boller og måske også i en lille kage en af dagene. Lasagnen lavede jeg i weekenden og det var et stort hit. Den var egentlig helt traditionel lige bortset fra, at jeg erstattede pastapladerne med skiver af græskar. Det smagte virkelig lækkert og så har man jo en god sund “low carb” udgave af lasagne, som til gengæld har højt proteininhold og fedt fra sunde olier og ost. Det vil sige, den giver god næring og mætter godt. Hvis I er vant til at lave den hurtige udgave af lasagne, hvor man lige køber en færdig ostesovs og hælder i – jeg har også selv været der – så kan jeg altså helt klart anbefale, at man bruger de 5 minutter på at lave den fra bunden i stedet. Jeg synes, det gør en kæmpe forskel i smagen, og derudover er man jo også sikker på, kun at få rene og gode råvarer. Så bliver det ikke meget bedre.
Graeskarlasagne2
Graeskarlasagne

Opskriften passer til et fad på ca.30×20 cm og rækker til 3-4 personer afhængig af, hvad man serverer af tilbehør.

Kødsauce:

500 G HAKKET OKSEKØD MAX 8% FEDT
½ BUNDT FORÅRSLØG, DEN GRØNNE DEL
2 SPSK KONCENTRERET TOMATPURE
1 DÅSE FLÅEDE TOMATER
½ DL KETCHUP
1 SPSK OLIVENOLIE
EN LILLE HÅNDFULD FRISK OREGANO
EN LILLE HÅNDFULD FRISK BASILIKUM
HAVSALT
FRISKKVÆRNET PEBER

Bechamelsauce:

¾ DL OLIVENOLIE
4 SPSK HIRSEMEL
5 DL MÆLK (EVT. LAKTOSEFRI)
1 MUSKATNØD, FINTREVET (SVARER TIL CA. 2 TSK)
HAVSALT
FRISKKVÆRNET PEBER
60 G REVET OST

400 G SKRÆLLET GRÆSKAR
REVET OST OG (GLUTENFRI) RASP TIL AT DRYSSEOVER (jeg laver rasp af rester fra dette brød eller noget lignende, så jeg altid har lidt stående i skabet)

Hak forårsløgene fint og svits dem sammen med kødet i lidt olivenolie. Når kødet er brunet tilsættes tomatpure, flåede tomater og ketchup. Krydderurterne hakkes fint. Saucen varmes op, krydderurterne tilsættes og saucen smages til med havsalt, peber og olivenolie. Lad den simre for svag varme mens bechamelsaucen tilberedes.

Varm olien langsomt op, mens melet røres ud i den. Tilsæt mælken lidt ad gangen og pisk hele tiden, mens saucen varmes op. Når saucen begynder at tykne – det kommer lige inden den når kogepunktet – tilsættes den revne ost og saucen smages til med muskatnød, havsalt og peber.

Skræl græskarret og skær det i tynde skiver på et par millimeter i tykkelse. Smør et fad med lidt olie og fordel derefter kød, sauce og græskar i nævnt rækkefølge i fadet. Regn med at der skal blive ca. 3 lag græskar og der skal afsluttes med bechamelsauce. Bag lasagnen i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 30 minutter. Efter 20 minutter drysses lasagnen evt. med lidt glutenfri rasp og revet ost. Det giver et dejligt sprødt låg på lasagnen.

Servér lasagnen med en god råkost eller grøn salat til – denne grønkålssalat ville være et fint supplement her i efteråret – og evt. en skive (glutenfrit) brød til de ekstra sultne.

Graeskarlasagne3

 

Ingen kommentarer

    Har du noget på hjerte?