Menu
Grundkøkken

Lav din egen fond – kog en hane…

Som jeg nævnte i mit indlæg forleden, har jeg altid hjemmelavet fond liggende i fryseren. Det jeg bruger allermest er hønsefond, men inden længe vil jeg også lave en okse- eller kalvefond at supplere med. Jeg synes, det er skræmmende så mange mærkelige ting, der er på ingredienslisten, når man læser bagpå bouillionterninger eller færdigproducerede fond’er – så dem er jeg færdig med at købe. Den rene vare er så nem at lave, så hvorfor ikke kaste sig ud i det? Alt det kræver er lidt planlægning, en rimelig stor gryde, 3-4 timer hvor du er hjemme (hanen passer sig selv, når først den er placeret i gryden) og lidt plads i fryseren. Det er vel egentlig rimelig uoverskueligt, især når man får så mange gode ting til gengæld i form af en høj næringsværdi og rene grundingredienser til en masse lækre retter.

Jeg fryser altid fond’en i portioner af ca. 1/2 liter. Så kan man tage det antal poser op, man har brug for afhængig af, hvilken ret man laver og til hvor mange personer. Lidt af fond’en kan også hældes i isterningposer ved hjælp af en tragt, så har man mindre potioner til eksempelvis en sovs eller en lille kop suppe, hvis man er forkølet.
Jeg bruger fond’en i retter som supper, risotto, quinotto, sovse og sammenkogte retter for bare at nævne nogle få. Det kan give en god smag i rigtig mange retter! Når hanen har kogt i nogle timer, vil der også kunne pilles en masse lækkert hønsekød af skroget – faktisk falder det som regel nærmest af, så mørt og lækkert bliver det. Jeg plejer at bruge noget af kødet til aftensmad den dag, jeg laver fond’en. Resten piller jeg fra hinanden og fryser i portioner af forskellige størrelser. Nogle portioner der egner sig til at tage op og komme i supper, salater, risotto eller andre aftenretter og andre mindre portioner, der kan bruges til eksempelvis at lave hjemmelavet hønsesalat til madpakken.

Så hvis du har lidt plads i fryseren og en aften eller weekend i den nærmeste fremtid uden planer, er det vist bare med at komme ud og købe en økologisk hane, så du kan have lækker nærende hønsefond klar til de næste par kolde måneder.

God fornøjelse!

honsefond1

Denne opskrift giver ca. 5 liter færdig hønsefond.

1 Hane på ca. 2500 gram
250 g knoldselleri
200 g gulerødder
200 g pastinak
70 g bladbredet persille
1 bundt frisk timian
lidt frisk løvstikke
20 peberkorn
6 laurbærblade
2 tsk salt
6 liter vand

Hanen skylles under vandhanen og evt. blod og andet snask fjernes, inden den lægges i en stor suppegryde. Hæld 5 liter vand over, sæt gryden på komfuret og bring suppen i kog. Grøntsagerne skrælles og skæres i store tern og krydderierne skylles. Når hanen koger, skrues ned for blusset og det lyse skum, der ofte vil være på suppen nu, fjernes. Det gøres nemt med en lille si, men en ske kan også sagtens bruges. Læg herefter grøntsager og krydderier ned i gryden og lad suppen simre i 2-2 1/2 times tid. Efter ca. en time på blusset tilsættes den sidste liter vand. Hvis der kommer mere skum på suppen, fjernes det løbende. Når suppen har kogt færdig, skal den køle af i en lille time, inden hanen tages op og suppen hældes gennem en si. Hanen vil falde lidt fra hinanden, så alt kødet kan nemt pilles af skroget og stilles til afkøling. Suppen sættes tilbage på blusset og koges ind til en fond i en halv time til en time afhængig af, hvor kraftig smag man ønsker. Jeg plejer at lade den simre i ca. 45 min. og derefter smage til med salt. Lad fond’en køle af inden den hældes i fryseposer og lægges i fryseren.

Ingen kommentarer

    Har du noget på hjerte?