Mormors brunkager - Vayuna
Menu
Kager

Mormors brunkager

Brunkager copy
Brunkager hører julen til! Og nu er 1. søndag i advent lige om hjørnet, så derfor må det være passende at dele denne opskrift på brunkager. Selvom brunkager egentlig ikke er en af mine favoritkager, så plejer jeg alligevel at spise et par stykker, når min mor bager en portion efter min mormors opskrift. Det er stadig de bedste brunkager i mine øjne. I år satte jeg mig for at forsøge at lave denne opskrift i en glutenfri variant. Resultatet blev ganske fint og er godkendt hjemme hos mine forældre. De ligner godt nok ikke helt min mormors… de blev en del lysere og jeg fik heller ikke lavet dem helt så tynde, som hun plejede at gøre. Men jeg var nu ganske godt tilfreds alligevel. Det viste sige også at den lysere farve skyldes, at jeg brugte rørsukker i stedet for brun farin. Der havde jeg lige misforstået opskriften. Det betød dog absolut intet for smagen. Så de kan helt klart anbefales at kaste sig ud i – enten i en glutenfri eller en almindelig variant.
Jeg tilsatte lidt xanthan gum for at sikre, at brunkagerne ikke smuldrer. Det er velegnet at bruge til glutenfri bagning netop for at undgå at bagværket smuldrer  – de der har prøvet at bruge de glutenfri meltyper kan nok nikke genkendende til, at det kan være en udfordring indimellem. Jeg har dog rigtige gode erfaringer med xanthan gum efterhånden. Det er ikke altid, det er nødvendigt at tilsætte, men ved nogle typer bagværk kan det virkelig gøre en stor forskel. Jeg bruger xanthan gum fra Doves Farm.
Hvis du mangler inspiration til mere julehygge, så se også mine opskrifter på æbleskiver, pebernødder og svenske chokoladebrød, som jeg lavede sidste år.
Brunkage1
Brunkager2

Brunkager:
160 g smør
125 g mørk sirup (jeg brugte ahornsirup men almindelig mørk sirup kan også bruges)
125 g brun farin (eller rørsukker)
1 tsk potaske
1/4 tsk hjortetaksalt
40 g mandler
1 tsk stødt nelliker
2 1/2 tsk kanel
1/3 tsk ingefær
1/3 tsk allehånde
200 g fuldkornsrismel
130 g hirsemel
1/2 tsk xanthan gum

(Rismel og hirsemel kan erstattes af samme mængde hvedemel, hvis man kan tåle gluten. Gør man det, skal man også udelade xanthan gum.)

Smør, sirup og sukker smeltes i en gryde. Potaske røres ud i en smule lunket vand og blandes efterfølgende op i gryden sammen med hjortetaksalt. Hæld kogende vand over mandlerne og lad dem stå lidt, inden vandet hældes fra og mandlerne smuttes og hakkes groft. Hæld mandlerne i gryden og stil derefter blandingen til afkøling. Sigt herefter de resterende ingredienser sammen og tilsæt det den afkølede blanding. Ælt dejen godt og rul den til et par stænger. Hvis du vil have runde kager, kan du rulle stængerne i den størrelse, du gerne vil have kagerne. Læg dejen på køl til næste dag. Hvis du går efter de runde kager, kan du tage dejen ud af køleskabet og skære dejen i ca. 3 mm tykke skiver med en skarp kniv med det samme. Alternativt kan du tage dejen ud af køleskabet og lade den stå og blive lidt blød, inden den æltes og rulles ud med en kagerulle til den er ca. 3 mm tyk. Herefter kan du stikke kager ud med forskellige kageforme. Som det fremgår af billederne valgte jeg hjerterne i år:-) Læg kagerne på bageplader beklædt med bagepapir og bag dem ved 185 grader (ikke varmluft) i ca. 7 minutter. Lad dem køle af på en rist, inden de lægges i en kagedåse.

Ingen kommentarer

    Har du noget på hjerte?